Otthon vagyunk a tanácsadói világban

Az elmúlt 20 évben komoly tapasztalatokat szereztünk a stratégiai tanácsadási piacon. Kormányzati és piaci vonalon egyaránt.

Az eltöltött időre sose nézünk érdemként, a világ és a benne lévő intézmények működésének megértése állandó tanulási és visszacsatolási folyamat. A tanácsadó szerepe minden projekt építésénél érzékeny terület: Hogyan lehet megbízni olyan partnerekben, akik nem tulajdonosai, alkalmazottai egy vállalatnak, vagy nem közvetlen részesei egy-egy állami intézményi döntés következményének? A képlet nem egyszerű, de a bizalomnak erős pillérei vannak. Nem véletlenül szerteágazó és virágzó a tanácsadás mindkét földrész kapitalista kultúrájában. A tanácsadót a projekt sikere teszi elfogadottá, és tartós szereplővé a piacon.

Az egy különleges tulajdonsága az iparágnak, hogy sokszor nem a tanácsadó hozza az ügyfél asztalára a legjobb javaslatot, de legtöbbször a siker receptje elképzelhetetlen a részvételük nélkül, mert katalizálni képesek a teljes alkotási folyamatot. A jó vezetői döntések alapvető eleme a kreativitás, ehhez pedig jól jönnek az olyan tanácsadók, mint mi, akik egyszerre vannak kívül és belül is egy intézményben a projekt ideje alatt.

A jó tanácsadók közvetítői az “out of the box” gondolati algoritmusoknak.

A következő időszakban a fókuszunk ezen a területen olyan programokban való részvételen lesz, amelyek kapcsolódnak a digitalizációs és innovációs befektetési elképzeléseinkhez. Ez nem szűkíti le az ügyfelek világát, hiszen mindkét terület dinamikus mozgásban van a piaci és a kormányzati intézmények esetében is. A szűkítő paraméter inkább úgy értelmezhető, hogy nem vagyunk érdekeltek a tanácsadói mindenes szerepben.

A csapat méretéből adódóan felelőtlenség lenne azt állítani, hogy egyszerre tudunk a legjobb aktív pénzügyi befektetők és tanácsadók is lenni. Úgy viszont kiemelkedően éles szike tudunk lenni az ügyfeleink kezében, ha a befektetési témáink és a tanácsadási területeink egymást metsző halmazt alkotnak a következő években. Ezzel a szűkítő feltétellel vállalunk némi kockázatot, de kockázat nélkül nincs se siker, se jó üzlet.

adminTanácsadás